روایتی عجیب از فساد و زد و بند در ساختمان‌سازی دوران قاجار! +تصاویر

این روزها که بحث درباره تخلفات در ساخت و ساز ساختمان‌ها و به ویژه فساد سازندگان در ساخت متروپل بالا گرفته است، خوب است به ریشه‌های تاریخی این تخلفات هم اشاره کنیم. «هانری رنه دالمانی» سیاح فرانسوی در سفری که سال ۱۸۹۹ میلادی به ایران داشت، در کتاب «از خراسان تا بختیاری» به گوشه‌ای از این تخلفات عجیب در دوره قاجار پرداخته است که در ادامه می‌خوانید.

به گزارش صدای بورس«هانری رنه دالمانی» مورخ، سیاح و متخصص هنرهای تزئینی فرانسوی که علاقه بسیاری به اشیاء عتیقه داشت، سفرهای زیادی به کشورهای مشرق زمین‌ انجام داد. او در سفرهای متعدد خود از شهرهای سمرقند، بخارا، عشق‌آباد و ... بازدید کرد و این میان ۲ بار نیز به ایران آمد. این سیاح فرانسوی در سال ۱۸۹۹ میلادی برای اولین وارد ایران شد و از شهرهای مختلف ایران دیدن کرد.

هانری در دومین سفرش به ایران در سال ۱۹۰۷ میلادی، تصمیم گرفت درباره اوضاع سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران نیز مطالعه کند. نتیجه این مطالعات کتابی شد با عنوان «از خراسان تا بختیاری» که سفرنامه‌ای است پر و پیمان از احوالات مختلف آن روزگار جامعه ایران و البته عکس‌های فراوانی که او در این سفر از شرق به غرب ایران تهیه کرده است.

ببینید | روایتی عجیب از فساد و زد و بند در ساختمان‌سازی دوران قاجار! | وقتی ناظر ساختمان و پیمانکار قجری دست‌شان در یک کاسه بود!

دورنمای بازار تهران از فراز شمس‌العماره در دوره ناصرالدین‌ شاه

مقاطعه‌ کار هدفی جز خالی کردن جیب مشتری ندارد!

هانری رنه دالمانی در صفحه ۲۰۹ از جلد اول کتاب «از خراسان تا بختیاری» مبحثی را درباره فساد در ساختمان‌سازی در دوره قاجار باز می‌کند. او در بخش چهارم این کتاب با عنوان «مساکن ایرانیان» نخست به شیوه خانه‌سازی در روستاها و تقسیمات مختلف خانه‌های ایرانیان از اندرونی تا پشت‌بام، حیاط خانه و... می‌پردازد و در بخش «ساختمان خانه‌ها» به موضوع فساد برخی مقاطعه‌کاران و مباشران در ساخت بنا اشاره می‌کند. او نوشته در ایران دوره قاجار مقاطعه‌کار یا به زبان امروزی همان پیمانکاران به منافع خودشان فکر می‌کنند و غالبا سر مشتری را کلاه می‌گذارند. دست این افراد با مصالح‌فروشان در یک کاسه می‌رود و مصالح نامرغوب به کار می‌برند و اگر صاحبخانه مباشر یا نماینده‌ای هم برای نظارت بر کار استخدام کند، گاهی مباشر هم با آنها هم‌پیاله می‌شود. این سفرنامه‌نویس و سیاح در بند آخر صفحه ۲۰۹ این کتاب نوشته است: «در ایران مانند دیگر کشورهای قدیمی، مقاطعه‌کاری که انجام کلیه کارهای ساختمان یک بنا را برعهده بگیرد، غالبا هدفی جز خالی کردن جیب مشتری ندارد.

به گزازش همشهری آنلاین -کسی هم که مباشری جهت حفظ منافع خویش انتخاب می‌کند، کم و بیش مطمئن است که این مباشر نیز یا سر به هوا خواهد بود و یا دغلکار؛ که در صورت اول، چشم‌ بسته، هرچه را که مصالح‌فروشان در اختیارش بگذارند خواهد پذیرفت؛ و در صورت دوم، برعکس، با کارگران مختلف زد و بند کرده و آگاهانه اربابش را خواهد چاپید.»

ببینید | روایتی عجیب از فساد و زد و بند در ساختمان‌سازی دوران قاجار! | وقتی ناظر ساختمان و پیمانکار قجری دست‌شان در یک کاسه بود!

نمایی دیگر از خانه های تهران قدیم در دوران قاجار

او در ادامه به مشکلات دسترسی به مصالح ساختمانی در دوره قاجار اشاره کرده و می‌نویسد: «فراهم کردن مصالح ساختمانی کاری پردردسر است زیرا مصالح کمیاب است و قیمت‌ها نامعین...»

ببینید | روایتی عجیب از فساد و زد و بند در ساختمان‌سازی دوران قاجار! | وقتی ناظر ساختمان و پیمانکار قجری دست‌شان در یک کاسه بود!

در پایان باید گفت با وجود فسادهایی که در ساختمان‌سازی این دوران رخ داده و سفرنامه‌نویس فرانسوی هم در بخش‌هایی از کتاب به آن اشاره کرده است اما بناها و کاخ‌های بسیاری از عهد قجر باقیمانده که هنوز هم استحکام و مقاومت خوبی دارند؛ بناها و کاخ‌هایی که البته متعلق به شاهان و شاهزادگان قجری بوده‌اند و نظارت جدی تری بر ساخت آنها وجود داشت.

ببینید | روایتی عجیب از فساد و زد و بند در ساختمان‌سازی دوران قاجار! | وقتی ناظر ساختمان و پیمانکار قجری دست‌شان در یک کاسه بود!

شمس العماره بنایی باشکوه در مجموعه کاخ گلستان است که به دستور ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد و برای نخستین بار از فلز در ساخت آن استفاده شد

ببینید | روایتی عجیب از فساد و زد و بند در ساختمان‌سازی دوران قاجار! | وقتی ناظر ساختمان و پیمانکار قجری دست‌شان در یک کاسه بود!

تصویری که این سیاح فرانسوی از ساخت و ساز یک قصر در حومه تهران ثبت کرده و در کتاب « از خراسان تا بختیاری» درج شده است

کد خبر 455991

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

  • سفر به گرجستان چقدر هزینه بر می‌دارد؟

    سفر به گرجستان چقدر هزینه بر می‌دارد؟

    در این گزارش به بررسی نرخ انواع تور به مقصد گرجستان پرداخته شده است.

  • تازه ترین آمار متقاضیان یارانه دستمزد

    تازه ترین آمار متقاضیان یارانه دستمزد

    تازه‌ترین نتایج عملکرد طرح یارانه دستمزد حاکی از آن است که تا پایان تیرماه ۳۸ هزار و ۹۸۰ نفر متقاضی یارانه دستمزد بوده اند و استانهای خوزستان و مازندران بیشترین تعداد افراد ثبت نام کننده را به خود اختصاص داده‌اند.

  • زنان خانه‌دار چگونه بیمه شوند؟

    زنان خانه‌دار چگونه بیمه شوند؟

    ایجاد بیمه زنان خانه‌دار به اصل ۲۹ قانون اساسی بازمی‌گردد، اصلی که بر برخورداری آحاد جامعه از پوشش تامین‌اجتماعی به عنوان حق شهروندی تاکید دارد. آذر ماه سال ۸۷ با مصوبه‌ هیات مدیره وقت سازمان تامین‌اجتماعی مقرر شد تا زنان خانه‌دار مشمول مقررات بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد قرار گیرند و به این ترتیب بیمه تامین‌اجتماعی زنان خانه‌دار به مرحله اجرا درآمد.

  • پیرامون برگزاری مجمع گروه بهمن؛سهامداران از توسعه پرقدرت بهمن درسال ۱۴۰۱ حمایت کردند

    پیرامون برگزاری مجمع گروه بهمن؛سهامداران از توسعه پرقدرت بهمن درسال ۱۴۰۱ حمایت کردند

    مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام شرکت گروه بهمن برای سال مالی ۱۴۰۰  در تاریخ ۲۸ تیرماه ۱۴۰۱ با حضور ۷۸.۵ درصد از سهامداران برگزار شد. پس از ارائه گزارش عملکرد سال مالی مذکور توسط هیات مدیره، تصویب صورت های مالی، سود سهام تقسیمی، انتخاب حسابرس و بازرس قانونی، پاداش و حق حضور اعضا هیات مدیره و کمیته های تخصصی شرکت و همچنین انتخاب اعضای حقوقی هیات مدیره شرکت در دستور کار مجمع قرار گرفت.

  • ماجرای‌ ارقام نجومی مالیات ارزش افزوده برای مودیان "خوش حساب" چه بود؟

    ماجرای‌ ارقام نجومی مالیات ارزش افزوده برای مودیان "خوش حساب" چه بود؟

    برخی مودیان خوش حساب مالیاتی، به واسطه گردش دستگاههای کارت خوان، مربوط به سنوات اولیه اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، با برگهای تشخیص دهها میلیاردی مواجه شده‌اند.

  • "کد واریزی" اسم رمز فرار بانک‌ها از پرداخت وام ودیعه مسکن

    "کد واریزی" اسم رمز فرار بانک‌ها از پرداخت وام ودیعه مسکن

    درحالی حدود یک ماه از ابلاغ دستورالعمل پرداخت وام ودیعه مسکن از سوی بانک مرکزی می‌گذرد که برخی بانک‌ها با بهانه‌های عجیب و من‌درآوردی وام متقاضیان را پرداخت نمی‌کنند.

  • قانون سال ۴۷ بازار بورس اجرا نشد

    قانون سال ۴۷ بازار بورس اجرا نشد

    در اصلاح بخشی از مواد قانونی بازار اوراق بهادر موضوع کاهش ۸ ماهه فرصت پرداخت سود را آورده ایم تا این مدت زمان پرداخت سود به حداقل زمان ممکن رسد.

  • لحظه به لحظه با بازار چهارشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۱

    لحظه به لحظه با بازار چهارشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۱

    روزگذشته شاخص کل با افت ۹۴۰ واحد به ۱ میلیون و ۴۶۸ هزار و ۸۹۵ واحد رسید و شاخص هم وزن نیز با افت ۷۵۶ واحدی به ۴۰۱ هزار و ۶۷۷ واحد رسید. نمادهای «کگل»، «فخوز»، «نوری» و «رمپنا» بیشترین تاثیر منفی و نماهای «تاپیکو»، «فارس»، «وخاور» بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند. شاخص کل بورس در ابتدا صعودی بود و افزایش اندکی داشت اما این روند به قدری ضعیف بود که در نهایت با افزایش عرضه‌ها، تغییر جهت داد و به محدوده منفی وارد شد. البته این روند نزولی نیز به همان اندازه ضعیف بود و به همین دلیل انتظار ریزش سنگینی را برای بورس امروز نداریم.

  • عرضه نخ، پنبه و منسوجات نبافته در بورس کالا الزامی شد

    عرضه نخ، پنبه و منسوجات نبافته در بورس کالا الزامی شد

    بر اساس مصوبات هجدهمین جلسه کارگروه مدیریت بازار کالاهای پایه تولیدکنندگان نخ، پنبه و منسوجات نبافته ملزم به ثبت‌نام و اخذ کد پذیرش از بورس کالا شدند.

  • سود هر سهم این پتروشیمی ۱۷۵۰۰ ریال شد

    سود هر سهم این پتروشیمی ۱۷۵۰۰ ریال شد

    گزارشی از بررسی تصمیمات مجمع سالیانه دوره ۱۲ماهه منتهی به ۱۴۰۰/۱۲/۲۹ مارون را در ادامه می خوانید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =